Amazon´s Kindel nu till Sverige!

amazon-kindle-2_1

Amazon´s kindel kommer till Sverige den 19 Oktober och för ca 2000 kronor får du denna 6tums läsplatta.

Elektroniskt bläck – Kindel använder inte en LCD-skärm utan något som kallas elektroniskt bläck. Denna teknik bygger på att varje partikel som bygger upp texten flyttas rent fysiskt istället för att en liten lampa slås av och på.

En nackdel med detta är att kindeln inte har bakgrundsbelysning i likhet med en vanlig bok. E-bläck skall enligt tillverkaren göra texten mycket skarp och behaglig för ögonen.

Bläddringsfunktionerna skall ha uppdaterats sedan den första versionen av kindel och bläddringsknapparna sitter vid sidan av apparaten vilket underlättar bläddringen.

Text – Du kan ändra textstorleken mycket lätt och det finns ett flertal valmöjligheter där den största gör att ca 50-60 tecken ryms.

Sökfunktionen är mycket snabb. Du kan söka igenom enskilda böcker eller genom alla böckerna i din samling. Tänk att kunna göra detta med böckerna i din bokhylla!

Batteriets livslängd är utmärkt. Jag är mycket imponerad av denna aspekt. Om man inte använder den trådlösa funktionen sägs batteriet räcka i veckor… Laddning sker via en USB-port och USB-sladden fungerar även som nätsladd. Dock går det självklart att ansluta till en vanlig elkontakt. Laddningen tar några timmar och en färdigladdad enhet indikeras med ett grönt ljus vilket tyvärr gör det svårt för världens 9 % färgblinda.

Anteckningar – under varje bok du läser finns en yta för anteckningar, dessa kan man senare granska och redigera. Byter du plattform om något år så finns dessa kvar då de säkerhetskopieras.

Köp av böcker – I USA kan man även prenumerera på tidningar och bloggar, varje blogg kostar 99 cent per månad vilket inte är allt för attraktivt för oss som sedan länge får gratis RSS-flöden till våra iPods eller mobiltelefoner. Att köpa en bok från Amazon.com tar ca 60 sekunder och kan med fördel göras via Wifi men även över 3G-nätet. I Sverige kan det endast göras via mobilnätet.

Text-till-tal – Kindel levereras med inbyggda högtalare och kan läsa texter till tid, hur detta fungerar med Svenskt tal vet jag inte. Dock känns det rent spontant som att ens mp3-spelare är det bättre alternativet för att spela upp ljud, då enheten är rätt klumpig. Kindeln stöder även Mp3 formatet.

Surfning – Man skall även kunna surfa via den inbyggda webbläsaren men ha i åtanke att det endast blir i en 16 gradig gråskala. Kan vara bra i ett paniklägen men samtidigt har i princip alla mobiltelefoner denna funktion!

Den stödjer även PDF formatet.

_________________________________________________________________________________________

Ska jag vara helt ärlig så känner jag inget som helst sug efter denna produkt och detta främst p.g.a en anledning…. Den ger mig ingen WOW-känsla!  Jag väntar hellre på en framtida Apple platta med liknande funktioner som iPod touch eller iPhone. Att formatet är låst till Amazon känns väldigt bakåt strävande.

I USA där Amazon har en enormt stor marknad kan jag förstå att Kindle säljer bra, men för mig och mina preferenser känns det hela lite för B-tech.

Visst Amazon ska ha cred för att ha bidragit till ”the long tail” men detta som fenomen och inte för evigt bundet till företaget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: